emilbielski

emilbielski

Czołem! Dzięki, że wpadasz na naszego bloga. Śmiało włącz się do
dyskusji i zasubskrybuj kanał RSS aby być na bieżąco. Na razie!

składniki na sos:
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania gładkiego, jasnego, gęstego płynu, odstawić.

składniki na sałatkę:
- 350 g piersi z kurczaka- już obranej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz

Kurczaka pokroić w większe paski, przyprawić przyprawami według upodobań, dokładnie wymieszać i umieścić w lodówce na 30 minut.

- 2 pomidory
- pół główki sałaty lodowej
- 1 długa bagietka
- masło i bazylia do smarowania i posypania bagietki
- oliwa do smażenia

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Pomidory pokroić w ósemki, wycinając przy tym stwardniałą część. Sałatę porwać na mniejsze kawałki
Kurczaka wyciągnąć z lodówki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć kurczaka do zrumienienia- ok 5- 7 minut.
Bagietkę pokroić na grube, ukośne kromki, z obydwu stron posmarować masłem i posypać suszoną bazylią. Następnie układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7- 10 minut aż bagietki będą rumiane i chrupiące. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do kosza na pieczywo.
Na duży talerz ułożyć sałatę, pomidory i kurczaka. Podawać z bagietkami i sosem musztardowo- miodowym.
Smacznego!

 

Przejdź na koniec strony, jeśli chcesz zostawić komentarz. Pingowanie jest wyłączone.

Zostaw odpowiedź